Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

"ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ" και ο... ρόλος του Σ.Ε.Β....."

Έχω ασχοληθεί πρόσφατα με το θέμα του μισθολογικού κόστους και την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων, επανέρχομαι όμως, επειδή το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της γνωστής διαμάχης μεταξύ των κ.κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ(προέδρου ΠΑ.ΣΟ.Κ)
 - ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ (προέδρου του Σ.Ε.Β.). 

   ΕΙΝΑΙ  ΑΣΤΕΙΟ ,τουλάχιστον,  να πιστεύει κανείς ότι τα προϊόντα μας δεν είναι ανταγωνιστικά, λόγω του μισθολογικού κόστους. Η "θεωρία" αυτή, μπάζει από παντού, και τούτο αποδεικνύεται εύκολα.

   1). ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ; ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ; Τίποτα, ή... σχεδόν τίποτα, δεν παράγεται σε τούτη τη χώρα.

   2). ΤΑ  ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜE, φτάνουν στην κατανάλωση σε υπερδιπλάσιο-και βάλε- κόστος, από το πραγματικό,ακόμα και στην περίπτωση που δεν εμπεριέχεται καθόλου  μισθολογικό κόστος.

    Ένα Οικονομικό επιτελείο που ..."σέβεται τον εαυτό του" φροντίζει επιμελώς να διογκώνει το κόστος παραγωγής/μονάδα προϊόντος, τόσο ώστε στα αποτελέσματα χρήσης της  επιχείρησης να έχουν μειωθεί ή εκμηδενισθεί τα καθαρά κέρδη. Ο σκοπός είναι να μη καταβληθεί ούτε ένα ΕΥΡΩ φόρος στο Κράτος.

     ΠΩΣ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ:  Με πλαστά και εικονικά τιμολόγια.  Με προδιαγραφές (συνταγές παραγωγής), που αυξάνουν την ανάλωση πρώτων και βοηθητικών υλών, υλικών συσκευασίας κ.α. και αυξάνουν το κόστος παραγωγής  κατά το δοκούν. Αλλαγή της μεθόδου απογραφής από χρόνο σε χρόνο. Παράνομη διακίνηση αγαθών (γενικώς), χωρίς συνοδευτικά παραστατικά .

     Με δεδομένο ότι οι έλεγχοι, και κυρίως οι κοστολογικοί, είναι ανύπαρκτοι στη χώρα μας, ο καθένας κάνει ότι θέλει.

     Με όλη αυτή τη διαδικασία, ο καταναλωτής θα βρει στο ράφι κάποιο προϊόν υπερκοστολογημένο, στο οποίο αν προστεθεί και το εμπορικό κέρδος, γίνεται πανάκριβο. Τι έχει συμβεί όμως στην πορεία (παραγωγή-κατανάλωση) που κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα; Ο έμπορος αγοράζει από τον προμηθευτή του π.χ. 10 τεμάχια συγκεκριμένου προϊόντος με τιμολόγιο, και άλλα τόσα η περισσότερα, χωρίς τιμολόγιο. Φυσικά η τιμή ανά μονάδα προϊόντος (τιμολογημένων και μη) που πλήρωσε, είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την αναγραφόμενη στο τιμολόγιο για ευνόητους λόγους. Δηλαδή πληρώνει για 10, και παίρνει 20.

    Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε στις προθήκες των καταστημάτων ταμπέλες που γράφουν: ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ, και άλλα παρόμοια. Μάλιστα για να δελεάσουν και να πείσουν τον καταναλωτή, του παρουσιάζουν  και το τιμολόγιο αγοράς.

    Πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι ακόμα και μια τιμή κάτω του κόστους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, εμπεριέχει ΚΕΡΔΟΣ.

    Αυτά, με απλά και κατανοητά λόγια. Είναι όμως ανάγκη να σταματήσουν να μας.... παραμυθιάζουν οι κάθε λογής Βιομήχανοι, παίζοντας μπιλιάρδο στην πλάτη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. Είναι επίσης ανάγκη, το κράτος μας, να αρχίσει επιτέλους να βρίσκει το βηματισμό του. Να βρει τους κατάλληλους μηχανισμούς και να γίνει ένα Κράτος σωστό και δίκαιο προς όλες τις κατευθύνσεις. Ένα Κράτος που δεν θα χρειάζεται ούτε καν Κυβέρνηση για να λειτουργήσει. Ένα Κράτος που θα προστατεύει τους πολίτες αυτής της χώρας από την δολιότητα, την άγνοια και την αυθαιρεσία των όποιων ντόπιων και ξένων συμφερόντων.

     Και το Κράτος το ισχυρό, το αποδοτικό και δίκαιο, το δημιουργούν οι πολιτικοί και οι πολιτικές. Ας συμφωνήσουν μια φορά σε κάτι. Ας σταματήσουν τα μεγάλα λόγια, το εμπόριο ελπίδας, τις πατριωτικές και διχαστικές κορώνες για το μικροκομματικό τους συμφέρον. Ας καταλάβουν έστω και τώρα, ότι είναι ώρα για δουλειά. Δουλειά απ' όλους. "Οι καιροί ου μενετοί"....-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου